Composteren kan je leren

Een compostbak is mijn nieuwe project, ik vind het belangrijker om duurzamer te leven. Hierbij zorgt de compostbak voor enorme voordelen. Vandaag gaat mijn blog over alles wat ik ben te weten gekomen over composteren. Je kan tegenwoordig zelfs compost kopen erg gemakkelijk voor iemand die bijvoorbeeld geen tuin heeft.

 

Wat heb je aan een compost?

Met een composthoop is het mogelijk je afval te verkleinen. Bovendien is hoogwaardige compostaarde goed voor de evenwichtigheid van de grond. Compost aarde zorgt ervoor dat de grond vruchtbaarder wordt en meer water kan vasthouden. Bloemen, fruit en groenten groeien dankzij compostaarde beter en worden extra sterk. En wie wil dat nou niet voor zijn tuin. Met goede compost wordt mest overbodig en dat vindt ik een enorm voordeel want mest stinkt enorm en vervuild de bodem, niks groens aan dus!

 

 

Hoe maak je goede compost?

Belangrijk is om te weten hoeveel ruimte je hebt aan de hand daarvan kan je de grote van je composthoop of bak bepalen. Nog belangrijker is de plaats van de hoop, in mijn blog heb ik het voornamelijk om een composthoop omdat ik die zelf heb. Maar dit geld ook voor de compostbak. Mocht je nou geen tuin hebben of een balkon dan kan je denken aan een wormenbak om keukenafval te composteren. In kleinere tuinen is er al redelijk rap ruimte voor een snelcompostbak of een thermocompostbak. In mijn tuin heb ik een diepe kuil gegraven die wel 2 meter breed is zodat ik mijn organische afval goed kan stapelen. Op deze manier kan ik flink wat afval composteren die ik dan weer kan gebruiken voor mijn tuin. Zodat de plantjes in mijn tuin weer heerlijk gezond kunnen groeien zelfs mijn buurman heeft profijt van mijn composthoop. Die komt af en toe wat afval brengen en ik geef hem goede compost voor zijn tuin.

 

Aanleggen

Als je bij de voorbereiding van graven van je eigen composthoop rekening houdt met een paar basisregels, kan je binnen een paar maanden al over gezonde aarde beschikken. Een van die regels is dat compost nooit onder water mag komen te liggen, dus zorg met de regen dat water weg kan.

 

Het beste om te doen is je composthoop ongeveer een kubieke meter groot te maken en uit de brandende zon te houden, maar ook niet volledig in de schaduw. Kijk naar een afdakje of een plekje onder een boom. Zo voorkom je dat de compost bederft of uitdroogt. Zorg er daarnaast voor dat je de compost tegen wind beschermt. Maar tegelijkertijd mag de compost ook niet op een compleet windstille plek komen te staan, compost heeft namelijk vijf à zes maanden nodig om te rijpen, en in die tijd moet er wel af en toe frisse lucht bij komen om het kooldioxide te laten ontsnappen. Het klinkt als een hele klus maar het gaat om een goede voorbereiding.