Koffierituelen: het eerste bakje van de dag is het lekkerst

Mijn koffieritueel symboliseert een rustig begin van de dag. Geen dag zonder koffie. Sterker nog, er gaat geen dag voorbij zonder dat deze start met een koffieritueel. Zelfs de enkele keer dat ik mij verslaap zal ik niet vertrekken zonder koffie. Ik zet mijn koffie met de hand. Met het koffielootje schep ik de bonen uit het blik in de koffiemolen. De geur die vrijkomt als de koffie gemalen is, doet me denken aan de keukens van mijn oma en van mijn moeder. Het is de onbeschrijflijk weldadige, vertrouwde geur van warme keukens die mooie herinneringen levend houden. Ik heb het oude petroleumstel van mijn oma geërfd. Dat gebruik ik om de koffiepot warm te houden. De koffiepot zelf is ook een erfstuk. Het is een lichtblauwe porseleinen pot, een ontwerp van Royal Sphinx uit Maastricht. De pot maakt deel uit van een servies dat in de zestiger jaren op de markt kwam onder de naam Libel, verwijzend naar de rand met libellenfiguurtjes die is verwerkt in het servies. Het is een deel van het trouwservies van mijn ouders. Het is nog helemaal gaaf en ik ben er heel zuinig op.

Toen

Als klein meisje dronk ik nog geen koffie maar ik keek wel graag toe hoe deze werd gezet. Mijn oma woonde in een vooroorlogse woning met drie etages. Als je aanbelde dan trok oma aan het touwtje en dan sprong de deur open. Op de trap was het donker en in de winter ook heel koud. Vanuit de gang liep je meteen de keuken in. Daar was het lekker warm en het rook naar de koffie die zij alvast aan het zetten was. Voor mij maakte ze warme chocolademelk van echte chocolade.

Nu: online koffie kopen

Koffie kopen doe ik altijd online, bij Café du Jour. Thee ook trouwens, in de avond ben ik een theeleut. Elk voorjaar organiseer ik een high tea voor mijn vriendinnen. Bij goed weer zitten we in de tuin en serveer ik sandwiches en allerlei andere heerlijke zoetig- en hartigheden. Ik heb lol in de voorbereidingen en we hebben altijd een hele gezellige middag. Bij Café du Jour koop ik in vanaf twintig euro, dan is de bezorging in de meeste gevallen gratis. Bestellen doe je online maar je kunt je bestelling ook telefonisch doorgeven. Binnen 24 uur is je bestelling geleverd. Doordeweeks kun je, als je vóór 11 uur bestelt, zelfs op dezelfde dag geleverd krijgen. Bezorgen kan ook op een afleverpunt. Kortom, mijn ervaringen zijn positief en het belangrijkste is: de kwaliteit is uitstekend.