Opnieuw beginnen na stormschade

We hebben ze in het begin van het jaar allemaal voorbij zien komen; storm Ciara, Dennis en een aantal andere stormen die dan weer geen naam hebben gekregen. Ook storm Ellen lag op de loer, maar die bleef uiteindelijk weg. Net als je dacht lekker in het weekend plannen te maken, heb je deze waarschijnlijk afgezegd door de storm. En waarom dat nu elke keer precies in het weekend moest zijn? Het leek wel alsof ze het hadden afgesproken. Met de krachtige windstoten tot wel 90 kilometer per uur is er ook een hoop stormschade opgelopen. Zo ook bij mij thuis.

Omdat ik in de eindfase van mijn studie zit en bezig ben met mijn scriptie moet ik een dag per week stage lopen. Dit had ik natuurlijk dicht bij huis kunnen doen, maar ik volgde mijn ambities en koos voor een bedrijf wat op anderhalf uur rijden van mijn woonplaats ligt. Ach, je moet er iets voor over hebben, toch? Nadat ik mijn kleine Citroën door de storm had gemanoeuvreerd en over de smalle dijkjes toch veilig was aangekomen op mijn stage, kreeg ik al snel een telefoontje van de buurvrouw. Het dak in van onze rij huizen was losgeraakt door de storm en was enorm beschadigd. Oftewel; we moesten een nieuw dak.

Dak vernieuwen

Na het slechte nieuws moesten we een hoop regelen met de verzekeraar. Gelukkig was dit allemaal goed geregeld via de woningbouwvereniging, maar je hangt er wel de hele dag voor aan de telefoon. Ondertussen moest het dak zo snel mogelijk vernieuwd worden. Hierin leken we alleen wel aan ons lot over gelaten. Daarom hebben we met de buurt wat handige vrienden opgetrommeld, die ons wilden helpen. We moesten eerst een container huren om alle losse dakpannen en ander afval op te ruimen. Dit was gelukkig snel gedaan en daarna kwamen ze voor de bouw van het nieuwe dak.

Schade voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, zo ook met stormschade. Aan sommige schade kun je helaas niet veel doen, maar er zijn toch manieren om je woning beter te beschermen tegen schade. Zo moet je bijvoorbeeld controleren of je schutting nog stevig vast staat in de grond. Je wilt natuurlijk niet dat deze door een rukwind de lucht in vliegt. Op het dak moet je controleren of de schoorsteen, zonnepanelen, antennes en dakpannen nog goed vast zitten en of de dakgoot niet verstopt is. Daarnaast ben je met een bliksemafleider op het dak en gesloten ramen en deuren net even wat beter beschermd, mochten er weer nieuwe stormen aankomen.