Portugese wijn goedkoop en kwalitatief

terras

Portugal is een absoluut wijn land. Er zijn maar liefst 14 wijnregio’s en honderden druivenrassen waar de lekkerste wijnen van gemaakt worden. Of je nu het liefst witte, rode, rosé, Vinho Verde, Port of Bubbels drinkt, Portugal heeft het allemaal! Portugese wijn is daarnaast zeer goed betaalbaar ondanks het gemaakt is van een hoge kwaliteit druivenras. Er is enkel één probleempje. Portugese wijnen zijn bijna niet te koop in slijterijen of wijnwinkels. Wil jij genieten van zo’n heerlijke Portugese alcoholische versnapering bij een diner of borrelplankje? Dan zal je de Portugese wijnen online moeten bestellen bij een wijn import.

Wat staat er allemaal op het Portugese wijn etiket?

Wanneer je het wijnetiket van een Portugese wijn bestudeerd kom je veel te weten over de fles die je in handen hebt. Op het etiket vind je als eerste de duiding “DOC” of “Vinho Regional.” Portugal is zoals hierboven al gezegd opgesplitst in 14 wijnregio’s. De wijnen die hier vandaan komen vallen onder de categorie “Vinho Regional”. Binnen deze wijnregio’s, zijn ook weer verschillende DOC’s. DOC staat voor Denominação de Origem Controlada, welke onder strikte wetten en specifieke geografische grenzen staan. Hier komen in de meeste gevallen de kwaliteitswijnen vandaan.  Ook vind je het woord “quinta “op het etiket van Portugese wijn. Dit is de Portugese benaming voor wijndomein. De wijnen van een quinta worden dus gemaakt van druiven alleen van dit specifieke domein. Producenten benoemen meestal ook de druivenrassen op het etiket. Druivenrassen is vertaald in het Portugees castas. Daarbij zijn veel Portugese wijnen een blend van verschillende druivenrassen. Handig is het dus zeker wanneer je het etiket met bovengenoemde woorden kunt ontcijferen, want op deze manier vind jij eenvoudig de Portugese wijn die bij jou past. Een wijn gelabeld als “Garrafeira” betekent overigens dat de wijnmaker ofwel de enologico, gebruik heeft gemaakt van houtrijping, zoals een “Reserva” in Spanje.

Enkele Portugese wijnen die absoluut het drinken waard zijn

Wanneer je een website bezoekt voor wijnimport dan kun je de volgende Portugese wijn onthouden om eens uit te proberen. Er zit gegarandeerd een favoriete voor je tussen. Begin bijvoorbeeld met het proeven van de Vinho Verge, wellicht geen onbekende als je echt een wijnliefhebber bent. Deze frisse, levendige en vaak sprankelende wijn heeft een laag alcoholpercentage en een frisse smaak van perzik of citrus. Dit is een prima begeleider bij een diner met vis en zeevruchten. Vinho Verde is een bekende kustregio in Noordwest Portugal. Normaliter is Vinho Verde geen houtrijping en bedoeld om binnen 1 tot 3 jaar te drinken. Hoewel er ook rode Portugese wijn en rosé wordt geproduceerd zijn de meeste Vinho Verde wijnen wit en een blend van Loureiro, Alvarinho, Trajadura en soms andere druivenrassen.

De wijnen Douro, Dao en Lissabon

Op de glooiende terrassen vol wijngaarden langs de Douro Rivier wordt wijndruiven van wereldklasse verbouwd. De Douro is een befaamde dessertwijn Port. Droge Douro wijnen zijn er in rood, wit en rosé met een enorm scala aan druivensoorten. Het Dao gebied is koeler dan het binnenland en niet te dicht bij de Atlantische Oceaan, de perfecte locatie voor een ideale balans van rijpheid en zuren in de druiven. Dao wijnen worden gemaakt van onder andere Touriga Nacional, Jaen, Alfrocheiro, en Tinta Roriz. Dao wijnen hebben een stoere body en hinten van zwarte bessen, earl grey thee, en cacao. Langs de Atlantische Oceaan en dichtbij de prachtige hoofdstad Lissabon vind je vele Doc’s. De duinen beschermen de druiven tegen de straffe wind. De druiven die in deze extreme omgeving overleven produceren wijnen van grote klasse . Brutalis en Reserva dos Amigos especial zijn prachtige voorbeelden. Maar ook witte wijnen zoals de Joao Pires komen uit deze wijnstreek. De rode wijnen zijn vaak blends bestaande uit Touriga Nacional, Touriga Franca, en Tinta Roriz en zullen u herinneren aan een goede Cabernet Sauvignon, zwarte bessen, cederhout en vanille.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *